preslava kolik
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Sanatın Hayatımızdaki Önemi Nedir

Aşağa gitmek

Sanatın Hayatımızdaki Önemi  Nedir  Empty Sanatın Hayatımızdaki Önemi Nedir

Mesaj  melek plus Ptsi Kas. 29, 2010 5:21 am

Sanat nedir ?, sanatın önemi nedir ?, sanat tarihi nedir ? bu soruların cevabını önceki yazılarımızda bulabilirsiniz. Bu yazıda sanatın hayatımızdaki önemini yazacağız.
18. YY’ a dek bir örgün sanat eğitiminden daha doğrusu öğretiminde sözedilemez. Yüzyıllar boyunca sanatçı daima usta-çırak ilşkisi içinde yetiştirilmiştir. Büyük oranda lonca (sanatı ve zanaatların kalitesini denetleyen toplumsal bir kurum) sisteminin bir sonucu olan bu yetişme düzeni Batı’da kapitalizmin gelişmesiyle birlikte loncalar ortadan kalkınca zorunlu olarak yerini okul-içi öğretime bırakmıştır. Akademiler bu yeni gereksinimlerin bir sonucudur.
Çağdaş sanat eğitiminde ise en önemli ve ilerici atılımlar 1919 ile 1933 yılları arasında Bauhaus bünyesinde (Alman sanat okulu) gelişmiştir.
Kısa bir sanat eğitimi tarihçesiyle giriş yaptıktan sonra sanatı toplumsal yaşamımızdaki önem ve değeri yönünden ele aldığımız zaman sanat sosyal yaşamda var olan gerçekleri olduğu gibi değil de olması gerektiği gibi dile getirir. Bunu yaparken öznel bir bakışla nesneleri ve olayları değerlendirerek bir beyin süzgecinden geçirerek doğayı bozar değiştirir artırır yada azaltır. Çünkü sanat kaybedilemeyecek güzeli aramaktadır. Hayal gücünün yarattığı renkler çizgiler ya da seslerle hareketlerle herşeyi kendi içinde gördüğü şekle dönüştürür. İnsana hitap eder ve estetik hazlara hizmet etmiş olur. Ortaya atılan sanat eserleri (heykel resim tiyatro sinema şiirroman müzik v.s) bireyin kendi hislerinin ne olduğunu öğrenmesini sağlar insanları kötü duygulardan kurtararak onlara iyi olması gereken duygular aşılarken ayrıca yaşadığı şehrin sınıfın ve ulusun insanlarına bir kişilik ve yaşama bilinci aşılayarak birlik sağlar insanların birbirlerine yaklaşmasına yardım eder. Sanat bizi sanatçı aracılığı ile konularında yarattığı tiplerle biraraya getirerek yaşamımızı daha da bir genişletir yani yaşamı artırıcı bir işlevi vardır.
Dolayısıyla toplumsal yaşamı hiçbir zaman sanattan bağımsız düşünemeyeceğimize göre her toplum kendi sanatına ve sanatları icra eden sanatçılarına geleceğimizi oluşturacak gençlerin sanat eğitimlerine büyük önem vermesi gerekmektedir ki çağdaş bir toplum seviyesine ulaşabilelim. ******’ün “Sanatsız kalmış bir ülkenin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.” sözü bizlere her zaman ışık tutacaktır.
melek plus
melek plus

Mesaj Sayısı : 61
Points : 181
Kayıt tarihi : 23/10/10
Yaş : 37
Nerden : istanbul

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz