preslava kolik
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Tâm tình TERESA (lời hay ý đẹp)

Aşağa gitmek

Tâm tình TERESA (lời hay ý đẹp) Empty tedavinin ihmal edilen yönü

Mesaj  Admin Paz Ocak 09, 2011 6:09 pm

Eşlerin birlikte yola çıktıkları bu süreç evlilikleri için önemli bir sınavdır. Tüp bebek tedavisinde eşlerin birbirine yaklaşım biçimi, tedavi sürecine bakış açısı ve evliliklerinde yükledikleri anlam oldukça önemlidir. Tedavi sürecindeki ilk başarısızlıklar sonucunda yaşanan hayal kırıklıkları, suçluluk duyguları problemi ortadan kaldırmadığı gibi evlilik için de oldukça zorlu bir süreç yaratmaktadır.
Bu tedavi sürecinde eşler birbirine destek olmalıdır. Kadın da erkek de duygularını açıkça ifade edebilmelidir. Var olan durum ile ilgili bir çözüm planı oluşturmalı ve evliliklerini - ilişkilerini koruma altına almaları gerektiğinin farkına varmalıdır. Eşler ; hastaneye ilk adım attıkları andan tedavi odasına gidene kadar bu olumlu düşünce süreci içinde olmalı ve ortak oluşturulan bu plana uyum sağlamalıdır. Yapılan doktor kontrollerinde eşlerin birbirlerine sağlamış olduğu duygusal destek evlilik süreci ve tedavi açısından da oldukça önemlidir.

Tüp bebek yöntemi birden fazla denenebilir. İlk tedavi süreci başarısız olan çift umutsuzluk duygusuna kapılmamalıdır. Bilinmeli ki diğer denemelerde bebek sahibi olan çiftlerin sayısı da az değildir. Tüp bebek tedavisinde sosyal çevrenin beklentileri kişide kaygı yaratabilir. Tedaviden her döndüğünüzde kayınvalidenizin ya da karşı komşunuzun gözlerindeki meraklı bakış ve “ Ne oldu? Nasıl geçti? İyi misin ? Doktor ne dedi?” gibi soruları sizi çileden çıkarabilir. Buna önlem almak için ; eşinizle birlikte tedaviye başlamadan önce bilgilendirilecek kişilerle ( güvenebileceğiniz ve psikolojik açıdan size destek olabilecek kişiler) ilgili olarak bir liste yapmalı ve buna listeye birlikte uymalısınız. Yolda yürürken, televizyon izlerken, hastaneye her gittiğinize bir anne / ya da bebek sahnesi ile karşılaşabilirsiniz , bu duyguya siz de sahip olmak isterken karşınızdaki kişinin bu duyguları yaşamasından hoşlanmayabilirsiniz, fakat bu durumu kabullenmiş ve duygusal açıdan güçlübir şekilde tedaviye devam etmelisiniz.

Tüp bebek tedavisinde psikolojik destek oldukça önemlidir. Bir çok tüp bebek merkezi artık bünyesinde bir psikolog bulundurmaktadır. Doktorunuzun önerileri dahilinde size sunulan bu psikolojik tedaviyi kabul etmelisiniz, çevrenizdeki kişilerle bu durumu konuşmak, paylaşmak , ben halledebiliyorum ya da üstesinden gelebiliyorum demek , yaşadığınız bir takım duyguları yok saymak ruh sağlığınız ve evliliğiniz için tehlikeli olabilir. Özellikle de tedavi sonucunda gebelik gerçekleşmiyorsa bir psikolog desteği alınması çiftler açısından sağlıklı olacaktır. Tedavi sonrasında eşlerde bir takım psikolojik rahatsızlıklar ortaya çıkabilir, bir bebeğe sahip olamadığını öğrendiği anda kişinin yaşamı anlamsızlaşmakta, başarısızlık , çaresizlik , suçluluk ve yalnızlık duyguları ortaya çıkabilmektedir. Dışarı çıkma, kimseyle görüşme ve konuşma istememe, eşle şiddetli çatışmalara girme, cinsel yaşamda problemler, içe kapanma belirtileri gibi depresyon ve bir takım kaygı bozuklukları görülebilir. Tedavi sürecinde eşlerin birbirine sağlamış oldukları duygusal destek eğer çok güçlü olursa başarısız sonuçlanan tedavi sonrasında psikolojik bir rahatsızlıkla karşılaşma olasılığı oldukça azdır.

Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 220
Points : 634
Kayıt tarihi : 23/10/10
Nerden : kktc

http://preslavakolik.benimforum.org

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz